Advies

Beschrijving en waar de verschroeide geiten leven, de status en positie van de soort in de natuur

Beschrijving en waar de verschroeide geiten leven, de status en positie van de soort in de natuur


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Het leefgebied van de verschroeide geit zijn de bergen van Centraal-Azië. Maar zelfs de moeilijke bereikbaarheid van deze regio behoedt hen niet voor vernietiging. Stropers zijn niet alleen geïnteresseerd in voedzaam waardevol vlees, maar ook in spectaculaire anderhalve meter hoorns van dieren. Daarom wordt de soort bedreigd - in het wild zijn er slechts ongeveer tweeënhalfduizend individuen van de geiten met gehoornde geiten.

Hoe ziet een gehoornde geit eruit?

Ook bekend als markhor, de soortnaam in het Latijn Capra falconeri is vernoemd naar Hugh Falconer, een botanicus uit Schotland, en werd voor het eerst beschreven in 1839. Deze soort runderartiodactylen is vrij groot: in lengte - 150-170 centimeter, en de schofthoogte van mannetjes is maximaal een meter. Hun gewicht is ongeveer 80-90 kilogram, vrouwtjes zijn bijna twee keer lichter. De kleur van jonge dieren is roodgrijs, bij oude gehoornde mannetjes is de vacht gebroken wit. De geiten hebben een dikke lange baard en op de borst en nek zit een dikke ophanging van langwerpige wol, die in de koude winter een bijzondere pracht krijgt.

Het hoofd is licht gebogen. De hoorns zien eruit als een kurkentrekker - elk is rond een rechte as gedraaid. Bij geiten zijn ze soms meer dan anderhalve meter lang en hebben ze 2-3 beurten. Aan de basis worden de hoorns naar elkaar toe getrokken en wijken dan terug en divergeren naar de zijkanten. De grenzen van de jaarlijkse segmenten verschijnen aan de oppervlakte. De hoorns van de gehoornde geiten zijn klein - niet meer dan 30 centimeter. Ze zijn gekruld zoals die van mannen, maar minder plat.

Mening van een expert

Zarechny Maxim Valerievich

Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.

De geiten hebben zwarte strepen op hun poten. De hoeven zijn smal, de hoefhoorn hard genoeg om zich vast te houden aan de kleinste richels van rotsen en galopperen over harde rotsen.

Volgens kleine kleurverschillen en de mate van verdraaiing van de hoorns, worden tot zes ondersoorten van de gehoornde geiten onderscheiden. Hun leefgebieden zijn behoorlijk territoriaal van elkaar gescheiden. Aangenomen wordt dat de berggeit een van de voorlopers is van gedomesticeerde geiten.

Waar leeft dit dier?

Kleine populaties van de scintorgeitensoort worden waargenomen in de bergachtige streken van Noordwest-India, Pakistan en Afghanistan. Er wordt aangenomen dat een van de grootste populaties van gehoornde artiodactylen in natuurlijke omstandigheden leeft op de hellingen van de Kugitang-bergkam, in de oostelijke regio's van Turkmenistan. Er zijn er minder in Oezbekistan, aan de bovenloop van de Amu Darya-rivier, in de samenvloeiing van Vakhshcha en Pyanj in de zuidwestelijke regio van Tadzjikistan.

Woonplaats

De gehoornde geiten nestelen zich meestal op de hellingen van de rotsen, waar gebieden met gras en zeldzame struiken bewaard zijn gebleven. In de zomer komen de meeste niet boven de 2500 meter boven zeeniveau uit, maar sommige mannetjes bereiken de bovengrenzen van alpenweiden en het begin van de sneeuwgordel. In de winterkou gaan zeisgeiten naar beneden waar de sneeuwlaag minder is, - naar de berggordels op een hoogte van 500-900 meter, soms in de buurt van menselijke nederzettingen.

Levensstijl

Geiten met gehoornde geiten worden in kleine groepen gehouden. Meestal zijn dit twee of drie koninginnen met welpen tot twee jaar oud. De gehoornde mannetjes vormen in de regel hun eigen kleine "gezelschap" van meerdere hoofden of leiden een eenzaam leven.

In meer kuddes van 10-20 individuen verzamelen dieren zich tijdens het herfstjaar en in de kou in de winter. Tegelijkertijd bevinden de hooggeplaatste personen zich in het midden van de groep en bevinden zich zwakke, zieke en andere laaggeplaatste personen in de periferie. Volwassen geiten in dergelijke kuddes maken slechts 6-10% van het totale aantal uit, omdat ze vaker sterven. In de herfstperiode verlaten tweejarige jonge verschroeide gehoornde geiten hun moeder en beginnen een zelfstandig leven.

In de zomer grazen markhoors vroeg in de ochtend en in de schemering, wanneer de hitte afneemt. In de winter zijn ze bijna de hele dag op zoek naar voedsel. Geiten met gehoornde geiten zijn waakzaam en voorzichtig: ze heffen vaak hun kop op, zelfs als ze grazen en de omgeving inspecteren. Ze merken het gevaar op, schreeuwen scherp en stampen krachtig met hun voeten. Dit is een signaal naar de anderen om op hun hoede te zijn. Als de gedetecteerde bedreigingsbron - een roofdier of een persoon - ver weg is en duidelijk zichtbaar is, blijft de kudde op zijn plaats en houdt deze in de gaten. Zodra hij uit het zicht is, verplaatsen de dieren zich snel naar een veiligere plek, meestal naar de dichtstbijzijnde rotshelling.

Onder natuurlijke omstandigheden leven schroeiende geiten zelden langer dan 10 jaar. Dit is niet hun leeftijd - ze zullen eerder sterven door roofdieren, lawines of het niet overleven van koude winters. In gevangenschap wordt hun levensduur verlengd tot 15-19 jaar.

Dieren voer

In de zomer vormen kruidachtige planten - rabarber, woestijnzegge, ziziphora, bluegrass, prangos - de basis van het dieet van de gehoornde geiten. Jonge scheuten van graangewassen zijn een bijzondere traktatie voor hen, maar ook loof, dunne takjes struiken en bomen worden gegeten. In de winter vinden dieren resten van gedroogd gras, eten begroeiing en takken van kamperfoelie, lijsterbes, wilg, amandel, esp, esdoorn en verschillende kleine struiken.

Als sappig gras overvloedig aanwezig is, kunnen scorchhorse geiten voldoende zijn om hun dorst een tijdje te lessen. Meestal zijn ze op zoek naar een permanente drinkplaats - een rivier, beek, vijver gevormd door gesmolten sneeuw of regen. In het koele deel van de dag bezoeken dieren het twee keer - 's morgens vroeg en aan het begin van de nacht, in de hitte komen ze bovendien' s middags.

Reproductie van gehoornde geiten

Jonge geiten zijn klaar om zich voort te planten als ze drie jaar oud zijn. De gehoornde mannetjes worden twee jaar na de geboorte seksueel actief. De sleur begint in november en duurt tot begin januari. Het gaat gepaard met het vrijkomen van een grote hoeveelheid hormonen in het bloed, daarom, op zoek naar vrije vrouwtjes, organiseren de geiten constant felle gevechten met elkaar: ze graven de grond met hun hoeven, staan ​​op hun achterpoten, verspreiden zich, slaan met hun voorhoofd of de basis van de hoorns.

Ze brengen elkaar in de regel geen ernstige schade toe, maar ze verliezen veel kracht en verliezen veel gewicht in het midden van de winter. De gehoornde vrouwtjes blijven kalm tijdens de oestrus en verliezen geen gewicht.

Typisch vormt een gehoornde geit een harem voor zichzelf uit verschillende geiten. Zwangerschap duurt iets langer dan vijf maanden. In mei brengen eerste kalveren vaak één kind, meervouden - twee baby's. De eerste dag bevindt het kalf zich in een roekenkolonie in een afgelegen kloof, die de moeder van tevoren vindt om te lammeren, en vanaf de tweede dag van het leven volgt het haar naar de dichtstbijzijnde wei, al vanaf een week oud groen voedsel aan het proberen. De moeder voedt het nageslacht tot de herfstmaanden, maar de kinderen blijven een paar jaar naast haar.

Een interessant feit: zelfs na het verlaten van de kudde kunnen jonge geslachtsrijpe geiten niet altijd meteen beginnen met fokken, weggedreven van vrouwtjes door oudere mannetjes. Soms moeten de gehoornde geiten enkele jaren alleen doorbrengen om aan kracht te winnen.

Bekijk status en positie

De vangst van de verschroeide geit, die zich meesterlijk voortbeweegt op de moeilijk bereikbare rotsen, is altijd een bewijs geweest van de hoge graad van de vaardigheid van de jager. Het dier is niet alleen van gastronomisch belang; zijn prachtige grote hoorns zijn ook een waardevolle trofee. Omdat hun eigenaren grote en sterke mannetjes zijn, worden de belangrijkste producenten van de kudde vernietigd.

Menselijke economische activiteit draagt ​​ook bij tot een afname van het aantal geiten van de gehoornde soort: schaapskuddes verdringen ze van geschikte weiden, dus nu blijven kleine aantallen markhor alleen in de meest ontoegankelijke rotsachtige gebieden en op het grondgebied van beschermde reservaten. Omdat de gehoornde geitensoort in het wild met volledige vernietiging wordt bedreigd, is het opgenomen in het Rode Boek en een speciale bijlage bij het Verdrag inzake internationale handel.

De ervaring met het fokken van volières heeft het succes van een dergelijke fokkerij van verschroeide geiten bewezen. In een aantal dierentuinen leeft de vierde generatie.


Bekijk de video: Geiten bloopers (Juni- 2022).


Opmerkingen:

  1. Shakajas

    Het spijt me, maar naar mijn mening heb je het mis. Ik ben er zeker van. Schrijf me in PB.

  2. Ubadah

    Je hebt het doel bereikt. Het lijkt me een goed idee. Ik ben het met je eens.

  3. Arakinos

    Ik feliciteer, welke noodzakelijke woorden ..., een uitstekend idee

  4. Kontar

    In dit niets daar en ik denk dat dit een heel goed idee is.

  5. Malcolm

    Er zit iets in. Ik ben het met je eens, bedankt voor je hulp in deze kwestie. Zoals altijd is alle ingenieus eenvoudig.



Schrijf een bericht